Eğer şu anda yalnızca 2 saatinizi ayırarak hayatınızı değiştirebileceğinizi bilseydiniz, buna cesaret eder miydiniz?
Biri bana 3-4 yıl önce akşamları kendi kendime biraz boş işleri bırakıp yan bir iş oluşturacağım deseydi, neredeyse bir maaş kazanabileceğimi söyleseydi güler geçerdim.
Ancak bugün işler değişti. Yapay zeka, eskiden şeylere bakış açımızı değiştirdi ve yapay zeka hakkında biraz bilgiyle, saatler hatta günler sürecek şeyleri yapabiliyoruz.
Yani eğer 2025’in finansal özgürlüğünüze kavuşacağınız yıl olmasını istiyorsanız aşağıdaki yapılabileceklere dikkat edin ve yapay zeka ile çoğu insanın fikir sahibi bile olmadığı birçok yeni şey öğrenin.
Bir beceri hakkında hiçbir şey bilmeseniz bile bunun için müşteri bulup para talep edebileceğinizi, onların beklentilerini aşabileceğinizi hayal edin. ChatGPT ile bunu kolayca, etkili bir şekilde ve daha kısa sürede yapabilirsiniz. Bu emek gerektirmeden kopyala-yapıştır yapıp para alabileceksiniz anlamına gelmiyor. Bir çok güncelleme, değişiklik ve geliştirme yapmanız gerekiyor. Çok kısa sürede örneğin üç dakika içinde bir çıktı alırsınız. Bunu Türkçe diline uygun olmasını sağlamak, mantık sırasını doğru biçime getirmek, yeniden bölümler ve paragrafları oluşturmak gerekecektir. Böyle bir çalışma da duruma göre saatler alabilmekte. Dolayısıyla yapay zeka kullanmak gayri ahlaki bir durum oluşturmamakta.
1. Kitap Yazmak:
Amazon’a her yıl yaklaşık 3 milyon kitap yükleniyor ve kitap yükleyen herkes yazar değil (örneğin; otobiyografilerini yayınlamak isteyen kişiler)
Çoğu ünlü kişi yazar değil, bu yüzden yazarlara otobiyografilerini yazdırmaları için para ödüyorlar.
Okuyucunun zamanına ve parasına değecek 40 bin veya 100 bin kelimelik bir kitabın nasıl yazılacağını bilmiyor olabilirler ama para ile yazdırabileceklerini pekala biliyorlar.
Bu kitaplar online veya fiziki olarak satılabilir. İçerik ve başlıklar için dert yapmayın çünkü ChatGPT’yi belirli bir şekilde davranması, belirli bir şekilde düşünmesi ve belirli bir şekilde yazması için eğitebiliyorsunuz.
Bu işin meşru olduğunu ve diğer insanların da bu beceriyi satarak para kazandığını kendi gözleriniz ile görmek için kitap sitelerini biraz gözden geçirin. Demek istediğimi anlayacaksınız. Kapak görselleri de sizin için ipucu olacaktır. İyi ve kötü yazılmış kitaplar her zaman olacak tabi.
2. SEO Anahtar Kelime Üreticisi/Uzmanı:
SEO, çoğu işletme tarafından web sitelerine trafik çekmenin en çok tercih edilen yoludur. Biliyoruz ki işletme sahipleri ve reklam verenler bazı şeyleri tam olarak bilemezler: Teknik, Beceri, Bilgi
Zaman ve enerji tasarrufu sağlamak için ve boşuna uğraşıp kayıp yaşamamak için anahtar kelimeleri bilmek isterler.
3. Pazarlama Planları Geliştirmek:
İşletmeler başarı için pazarlama planlarına güvenirler. Bu nedenle işletme sahipleri pazarlamalarında kendilerine gerçekten yardımcı olabilecek pazarlama planları hazırlayabilecek kişilere çok para öderler.
Bu çok az rakibiniz olacak bir pazar ve bu hizmeti sunan çok fazla kişi yok. Bu işi yapanlar ise tonla para kazanıyor.
4. İçerik Fikirleri Oluşturmak (Content Ideas)
Dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun sosyal medyada olduğunu ve işletmelerin müşterilerinin çoğunluğunun bulunduğu yerlerde reklam verdiğini (organik olarak veya reklamlar aracılığıyla) hepimiz biliyoruz.
Günümüzde reklam maliyetleri hızla artarken işletmeler ücretli reklamcılıktan organik pazarlamaya geçiyor.
Organik Pazarlama, bu insanlara sunabileceğiniz çok daha fazla strateji ve planlama gerektirir ve ChatGPT’nin İçerik Fikirleri oluşturmasını sağlayabilirsiniz. Örnek sektörler bulup bunlarla ilgili içerik setleri oluşturup kendi hesaplarınızda yayınlayabilirsiniz.
5. Uzun İçerik Özeti Çıkarmak
Uzun biçimli içerik oluşturucularının (araştırmacılar, yazarlar, gezginler…), Uzun Biçimli İçeriklerini her platformda paylaşabilecekleri kısa videolara dönüştürebilecek, shorts/story gibi kısa video içerikleri oluşturup esas içeriğe yönlendirecek bir sistem istiyorlar.
Örneğin bir tarihçinin uzun konuşmalarını içeren bir videosunun metinlerinden ChatGPT ile vurucu kısa parçalar çıkarmayı öğrenin.
6. YouTube Senaryoları Yazmak
YouTube, Google’ı yavaş yavaş geride bırakarak en büyük arama motoru ünvanını almaya başlıyor ve YouTuber sayısı her geçen gün artıyor. (Bir şeylerin nasıl yapıldığına yönelik videolar arıyoruz değil mi?)
YouTuber’lar ayrıca diğer etkileyicilerden çok daha fazla para kazanıyorlar, bu yüzden onlara mümkün olan herhangi bir şekilde yardımcı olabilirseniz (onlara zaman kazandırmak veya daha fazla para kazandırmak) kazan kazan durumu ortaya çıkar. Bu iş artık kocaman bir sektör.
Senaryo yazımı en çok zaman alan işlerden biridir ve eğer bunu verimli bir şekilde yapabilirseniz siz de para kazanabilirsiniz.
7. Hedef Kitle Araştırması Yapmak
Reklam verenlerin kitlenin nasıl hedefleneceği ile ilgili araştırmalar her zaman ilgi çekici olmuştur. Örneğin yeni piyasaya girecek bir oyun hamuru için hedef kitleyi nasıl seçmeliyiz? Hangi psikolojik, sosyolojik ve ekonomik etmenlere odaklanmalı, hangi problemler çözülmeli… Bu konuda insanlarla birebir anket yapamazsınız ama yapay zeka size bazı modellemeler çıkaracaktır. Siz de üzerinde biraz çalışarak kitle yönelimi analizi yapabilirsiniz.
8. YouTube Yıldızlarını Parlat: YouTube Danışmanlığı
Yukarıdaki maddeleri okurken eminim aklınıza artık daha fazla yatıyor bu. Çünkü pazar araştırması, senaryo yazımı, kitap yazımı, içerik oluşturmak gibi durumları artık farklı bir çerçeveden ele alabileceğiniz biliyorsunuz.
9. Araştırma Yapmak
Her işletmenin her türlü konuda araştırmacıya ihtiyacı vardır.
Örneğin, hedef kitle araştırması, rakip araştırması, belirli bir konu araştırması, akademik araştırma veya kendi ürünlerini piyasaya sürmek için pazar araştırması.
Yani farklı araştırma amaçları için farklı istemlere ihtiyacınız olacak. Size ChatGPT’nin ne tür araştırmalar yapabileceğini görmek ve bu işi yapanların ne kadar para kazanabildiğini araştırmak kalıyor.
10. Görünmeyeni Görünür Kıl: Ürün Tanıtımı Yapmak
Dürüst olmak gerekirse bu hizmeti ilk gördüğümde şok oldum. Ve insanların tonla para kazandığını gördüğümde daha da şok oldum. Tabi birkaç demo olması iyi olur. Hoşunuza giden ürünleri tanıtabilirsiniz. Senaryo ve içerik yazmakta yine yapay zeka baş yardımcınız.
11. Bloglar İçin İçerik Stratejisi Geliştirmek
Arama motorlarının son 2-3 yıldır sürekli düşüşte olduğunu söylense de günlük yaklaşık 8,5 milyar, küresel olarak ise yıllık yaklaşık 2 trilyon arama yapıldığını unutmayın. Yani blog yazmak hala geçerli bir iş modeli. Her gün yeni bloglar açılıyor ve bunların blogları için sağlam bir SEO ihtiyacı var. Müşterilerin blogları için Aylık İçerik Stratejisi Oluşturmak İçin ChatGPT’yi kullanmalı ve planlar oluşturmalısınız.
12. Metin Düzeltmeni/Dilbilgisi Denetleyicisi
ChatGPT’nin içerikleri düzeltme ve önerilerde bulunma yeteneklerini hiç de hafife almayın. İnsanlar bunu bir hizmet olarak satıyorlar. Metinlerin vuruculuklarını, noktalamalarını, düşük cümle yapılarını bulun ve gösterin.
Sonuç:
Müşteri belki de bunlara ihtiyacı olduğunu bile bilmiyor olabilir. Hedef belirleyin ve örnek içerikler oluşturun.
Unutmayın, başarı yalnızca başlamaya cesaret edenlerindir. İlk adımı atın, yapay zeka ile kendi başarı hikayenizi yazın!
1. Yapay Zeka Hakkında Kaynaklar:
- OpenAI: ChatGPT’nin geliştirildiği platform hakkında daha fazla bilgi için OpenAI’nin resmi sayfasını ziyaret edin.
- Yapay Zeka Araçları Listesi: Yapay zeka araçlarını keşfetmek için AI Tools Directory
2. Kitap Yazarlığı ile İlgili Bağlantılar:
- Amazon KDP: Kitap yayınlamak için Amazon Kindle Direct Publishing sayfasını ziyaret edin.
- Scrivener: Kitap yazma araçları için Scrivener
3. SEO ve Pazarlama Araçları:
4. YouTube ve İçerik Üretimi Kaynakları:
- YouTube İpuçları: Yeni başlayanlar için YouTube Creator Academy
- Senaryo Yazımı Araçları: Senaryo yazma programları için Final Draft veya Celtx
5. Blog ve İçerik Yönetimi ile İlgili Bağlantılar:
6. Ekstra İlgi Çekici Bağlantılar:
- Freelance Platformları: İş bulmak için Upwork veya Fiverr
- Eğitim Platformları: Online öğrenim için Coursera veya Udemy